logo
 Charterdato 29. oktober 1984  Tirsdag 22. juni  2021 
INFORMASJON
 » Nyheter
 » Lenker
LIONS
 » Om Riska Lions
 » Lions Norge
 » Eruba-prosjektet
 » Tulipanaksjonen
 » Røde Fjær
 » Juleutlodning
 » Fureneset aktivitetssenter
 » Lions etiske norm
RISKADAGENE
 » Riskadagene 2018
 » Riskadagene 2017
 » Riskadagene 2016
 » Riskadagene 2015
 » Riskadagene 2014
 » Riskadagene 2013
 » Riskadagene 2012
 » Riskadagene 2011
 » Riskadagene 2010
 » Riskadagene 2009
 » Riskadagene 2008
 » Riskadagene 2007
 » Riskadagene 2006
 » Riskadagene 2005
 » Riskadagene 2004
 » Riskadagene 2003
 » Tidligere arrangement
 » Presseomtaler
TETTSTEDET HOMMERSÅK
 » Generell informasjon
 » Historikk
 » Verdt å se
 » Turforslag
 TETTSTEDET HOMMERSÅK: Turforslag
Lørdag 28.06.03
Sykkeltur: Vatne - Alsvik

Les mer om boken "Sykkelturer i Sandnes og omegn"

Alsvik natursenter er målet for en sykkeltur i idylliske omgivelser fra Vatne til Alsvik.

Forsidefoto, "Sykkelturer i Sandnes"
Sykkelturen til og rundt Alsvik er et stykke opplevelse som er lett tilgjengelig uten at det er veldig langt til sentrum. Fra startpunktet ved Vatnekrossen følger du gang- og sykkelstien i retning Hommersåk. Her er det en blanding av alt – flat mark, noen mindre næringsbygg, boligfelt og militærleir.

Noe av det første som passeres er sommerboligen til trelasthandleren Gabriel Block Watne, som ble bygd i sveitserstil i 1898. På sørsiden av denne eiendommen står en hengebøk som er en av de eldste i Rogaland. Eiendommen har siden den gang fått påbygg, og bygningene brukes i dag som hotell.

Neste passering er den gamle militærleiren på Vatne. Her så Norske Offiserers Pistolklubb Vatne dagens lys i 1964, da den ble startet av befal i Vatneleiren. De fikk innvilget ønsket om å starte opp her den gangen fordi det selvsagt fantes gode skytebaner til disposisjon i leiren. Klubben holder fremdeles til her med faste skytetider og eget klubbhus. Deler av leiren er fremdeles i Forsvarets eie, men en del er solgt unna til andre formål. For eksempel holder Sandnes kommunes renovasjonsavdeling til her under navnet Bulega driftsstasjon. For øvrig er det interessant å legge merke til gatenavnene i boligområdet like ved. Militære navn som Skytebaneveien og Kommandantveien preger omgivelsene rundt den gamle militærleiren.

Ved enden av Dybingen, vannet på høyre side av veien, krysser du hovedveien gjennom en undergang og sykler inn på Furenesveien, der det er skiltet både mot Foreneset og Alsvik. Det står en minnebauta nede ved Lutsivatnet – til minne om en skuddveksling mellom motstandsfolk og tyskere under andre verdenskrig. De to motstandsfolkene Ernst Askildsen og Magne Bakka hadde etablert en midlertidig senderstasjon på Risholmen i Lutsivatnet, men ble peilet inn av tyskerne og beskutt. Askildsen døde i møtet med tyskerne, mens Bakka ble sendt til Gestapo for mishandling. Det er minnesamvær ved bautaen på morgenkvisten hver 17. mai.

Fra Lutsi går turen videre på asfaltvei til Haga og Alsnes. Det er et rikt fugle- og dyreliv omkring det populære Lutsivassdraget. Ved Kyllesvatnet kommer du omsider til Alsvik, som har natursenter med merkede turløyper på kryss og tvers. Terrenget rundt Alsvik er variert og vekslende. Det høyeste punktet er omtrent 100 m.o.h. og byr på utsikt over Lutsivassdraget. Gran og bjørk finnes det mye av langs turløypene, og det finnes flere skilt med informasjon om det som finnes av dyre- og planteliv i området. Hjort og rådyr er ikke et uvanlig syn på rolige dager, og på vinterstid ser man både knoppsvaner og sangsvaner i Kyllesvatnet.

Løypa som går ned til vannet er 750 meter lang. Totalt finnes det 1,5 kilometer med stier som er egnet for sykkel, mens det er flere som kun egner seg for fotturer. Foruten løypa ned til vannet finnes en sløyfe som går til høyre og har endestasjon ved natursenteret. Sløyfa som går til venstre ender på Alsvik-tunet.


VEIBESKRIVELSE
Fra Sandnes sentrum sykler du i retning Hana og tar til høyre i rundkjøringen ved Havannasenteret. Følg denne veien gjennom Hana til Vatnekrossen.

RASTEMULIGHETER
Det finnes flere rasteplasser på Alsvik. Ta med nistepakke.

TID OG TILGJENGELIGHET
Det er rundt sju kilometer fra Vatnekrossen til Alsvik, og turen innover tar en drøy halvtime. Du må selvsagt beregne ekstra tid for sykling i selve løypene på Alsvik. Løypa går på egen gang- og sykkelvei fra Vatne til Lutsi, deretter langs veien inn til Alsvik. Turløypene er grusbelagte.

ARTIKKELEN ER HENTET FRA BOKEN "SYKKELTURER I SANDNES OG OMEGN", UTGITT AV COMMENTUM FORLAG

SØK

GOD JUL!

Lions Club Sandnes/Riska ønsker alle brukere av nettstedet www.riskalions.no en riktig god jul og et godt nytt år!
GOD SOMMER

Riska Lions Club vil gjerne ønske alle en riktig god sommer!
RISKADAGENE 2019
Riskadagene 2019 arrangeres helgen 31. mai til 2. juni.

LES MER
VELKOMMEN TIL WWW.RISKALIONS.NO

Lions Club Sandnes / Riska er nå på nett. Vårt mål med disse internettsidene er å gi informasjon om klubben og om bygda. Vi har laget en egen lenkeside med mer enn 200 lokale lenker, og vi tilbyr historikk og generell informasjon om Hommersåk. Har du spørsmål eller kommentarer, send en mail til webmaster.
RISKA LIONS CLUB
Riska Lions Club
Postboks 28
4395 HOMMERSÅK

Telefon 48 28 08 99
E-post: webmaster@riskalions.no

Charterdato: 29.10.1984
Klubbhus: Klokkarlåven, Stemmen
UTLEIE AV LIONSHUSET

Den gamle Klokkarlåven like ved Stemmen disponeres av Riska Lions. Huset er tilgjengelig for utleie. Bestill online.

ONLINE BOOKING AV KLOKKARLÅVEN
SITATET

Copyright 2013 © Lions Club Sandnes / Riska
  Utviklet av iServ AS / 
Commentum Forlag AS